"Stiinta insemneaza a continua cand toti ceilalti renunta"






vineri, 19 februarie 2010

C.M. - MEMORIU DE ACTIVITATE

"Stiinta presupune a continua cand toti ceilalti renunta"(crezul meu).


     Avand in vedere ca pe seama lui C.M.Dragan circula suficiente presupuneri,legende,exagerari dar si subestimari,va prezint in continuare unele documente de detaliu depuse in vederea accesarii intr-un important for stiintific national.


                    1.
 



Prof.univ.dr. Constantin M.DRAGAN
Facultatea de Administratie Publica-Scoala Doctorala
S.N.S.P.A. Bucuresti






       MEMORIU DE ACTIVITATE










Profesorul Constantin M. DRAGAN (cunoscut ,mai ales sub numele de C.M.DRAGAN). s-a nascut la 9 august 1936,in Comuna Parscov,Judetul Buzau , este cadru didactic universitar de cariera si un ambitios cercetator si slujitor al stiintei, specialist in problemele financiar-contabile,audit si expertiza contabila,banci si asigurari , recunoscut (sper) pentru realizarile si competenta sain aceste domenii.



EXPERIENŢA PROFESIONALĂ



- Aug.1996 – pana in 2008 : prof.univ.dr.,sef de catedra si,conducator de doctoranzi la Facultatea de Administratie Publica din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti (in prezent: profesor consultant).


- Mai 1991- aug.1996 : profesor univ.dr.(colonel de politie), secretar stiintific al senatului la Academia de Politie „ Alexandru Ioan Cuza” - Bucuresti;

 - Ian.1990 – mai 1991 : inspector general financiar de stat in Ministerul Finantelor , apoi expert Guvernamental (seful compartimentului de control ) si consilier al Primului ministru;



- Aug.1966- dec.1989 : asistent, lector,conferentiar si apoi profesor in specialitatea “contabilitate” la “Academia de Studii Social-Politicee „ si „ Academia de Stiinte Economice „ Bucuresti.


In legatura cu activitatea didactica,se retine ca am inceput-o odata cu terminarea Facultatii,am devenit conferentiar univ. in 1977 si profesor univ. inca din 1982,reatestat in 1991,si fara a intrerupe activitatea universitara nici in perioadele cand a indeplinit scurte atributii in aparatul de stat. De-a lungul timpului am fost secretar stiintific al senatului, decan,sef de catedra; am predat la studenti,la cursurile postacademice si masterale,am lucrat cu doctoranzii si specialistii veniti la documentare; am facut tot ce trebuia sa faca un profesor.Spre exemplu munca cu doctoranzii nu a insemnat numai doctoranzii mei ci zeci (poate chiar sute) de participari in comisiile de admitere,de examene,de referate sau pentru sustinerea tezelor de doctorat la propria mea institutie,la Academia de Studii Economice,la Academia Romana,la alte universitati din tara. De aceea n-am ce sa spun mai mult despre cei 45 de ani petrecuti in invatamantul superior economic pentru ca a fost pasiunea, credinta si speranta vietii mele,am facut-o numai din placere si convingere, cu ambitia de a fi mereu mai bun,ba chiar printre cei mai buni. Am desfasurat,deasemeni, activitati didactice sub forma de schimburi de experienta la Universitatea din Grenoble,la Institutul de management financiar din Berlin,la Centrul pentru perfectionarea cadrelor economice din Moscova, la Universitatea (Guardia financiare) din Roma .

ACTIVITATEA STIINTIFICA



Cercetarea stiintifica fundamentala si aplicativa a fost dintotdeauna punctul meu forte si aceasta ca urmare faptului ca am crescut si m-am format intr-o institutie in care stiinta a fost considerata factor de productie si progres.Ea a fost inca de la inceput multilaterala ,astfel ca s-a concretizat in numeroase studii si lucrari de cercetatare fundamentala ,vizind activitatea financiar-contabila dar si colateralele ei. Asa s-a ajuns la peste 5o de lucrari publicate in edituri de prestigiu,intre ele aflandu-se si carti traduse si publicate in diverse tari. Printre editurile care au publicat lucrarile enuntate,mentionez : Editura Academiei Romane,Editura Stiintifica,Editura Politica, Editura Economica,Editura Tribuna Economica, Editura Universitara,etc (doua dintre ele „ Noile orizonturi ale contabilitatii „-Editura Universitara si „ABACO- Initiere in contabilitate” - Editura Alpha-MDN,sunt aparitii 2009,iar o a treia,”Introducere in stiinta auditului”a fost deocamdata plasata pe internet,este predata unei edituri si urmeaza publicarea pana la finele anului).


La fel de bogata a fost si latura stiintifica desfasurata in cadrul Diviziei pentru Europa a Asociatiei Mondiale a Economistilor,din conducerea careia am facut parte pana in 2002 , a Corpului Expertilor Contabili, a Colegiului Consultativ al Contabilitatii , a unor asociatii si organizatii proprii create expres cu scopuri de cercetare (vor fi mentionate pe parcurs).


Daca ar fi vorba de articole si studii de specialitate dar si de publicistica,trebuie mentionata prezenta mea permanenta in publicatiile de specialitate ,poate cu mii de interventii,inclusiv in presa straina. Am detinut ani in sir rubrici permanente in reviste precum „Probleme economice”,”Revista economica”,”Viata economica”,”Tribuna economica”,”Revista de finante,credit si contabilitate”, ”Revista de contabilitate si expertiza contabila”,”Bursa”,etc.; am infiintat si condus aproape un an o revista proprie,”Actualitatea financiar-contabila” ; am participat,cu comunicari si interventii la sute de manifestari stiintifice interne (inclusiv la Academia Romana,la Institutul de cercetari economice,la alte institutii de invatamant superior ) si internationale prestigioase,in organizarea si conducerea respectivelor manifestari,in valorificarea rezultatului acestora.

Pentru activitatea mea stiintifica si profesionala am primit mai multe distinctii interne (antedecembriste:Ordinul muncii,Medalia muncii,Meritul stiintific) dar si internationale ,intre care: „2000 – Commemorative Medal of Honor”, acordata de Governing Board of Editors – SUA,2000 , sau „The Research Board of Advisors”, acordata de The American Biographical Institute”in anul 2006.

NOTA DE DETALII .


Colaborarea mea, ca om de stiinta, cu diverse organizatii internationale,este inferioara celei generate de economia afacerilor,desi , in multe cazuri parca se interfereaza.


 (a).Spre exemplu,firma SAAB-Suedia a comandat la „Contconsult”-firma mea de consultanta, un studiu cu privire la penetrarea automobilelor sale pe piata romaneasca. Asta se intampla in 1997,studiul a fost elaborat si a fost insotit de numeroase propuneri pentru asigurarea eficientei,a mai suferit unele ajustari pe parcurs , afacerea a fost un succes iar concernul suedez a tinut sa evidentieze public si sa recompenseze , in mai multe randuri,contributia mea la acest program.


(b).La fel s-a intamplat si cu cercetarea “ Reorganizarea si reprofilarea activitatii de asigurare si reasigurare (viata,nonviata,de sanatate ,de pensii)”, studiu practic de fezabilitate si organizarea fluxurilor de trezorerie elaborat la comanda concernului Vienna Insurance Group ,si care a permis acestuia sa-si plaseze una din firme prima in topul societatilor romanesti de asigurare (si colaborarea continua pentru ca contractul de mandate este incheiat pana in 2o11 pe alte aspecte ale asigurarilor)..


 (c).Totusi stiinta,cercetarea fundamentala primeaza. In 1991, am fost delegat din partea Guvernului pentru a participa la pregatirea Congresului mondial al economistilor. Lucrarile pregatitoare s-au efectuat la Londra,unde am facut mai multe deplasari in acest scop; congresul s-a desfasurat la Moscova in 1992,eu am tinut o interventie in plenul de deschidere a Congresului,iar in final am fost ales in echipa de conducere a Diviziei pentru Europa a Asociatiei. Aici,in aceasta organizatie, am condus,timp de 10 ani o echipa care se ocupa cu elaborarea de studii si cercetari in vederea finantarii activitatilor cooperatiste Cu aceasta echipa am realizat o lucrare de anvergura(la cererea organismelor U.E.) si am avut doua cosfaturi , cu participarea a numeroasi specialisti , pe tema organizarii si integrarii cooperativelor de credit, sau, am coordonat ,timp de 3 ani,o actiune de cercetare cu privire la reorganizarea si eficientizarea activitatii cooperativelor agricole din zona Kavala – Salonic, Grecia (in perioada 1995-1998) si care a avut un apreciat succes .

  (d).Prin anii 1995-1999 am intrat in relatii de colaborare cu filiala din Romania a unei firme italiene (cu sediul in Roma) inmatriculata sub numele de “Sisteme avansate italiene” care elabora aplicatii si programe I.T. pe modele concrete de contabilitate asa cum era ea reglementata in Romania. Prin intermediul lor am fost contactat si am intretinut relatii apropiate cu mediul universitar, indeosebi cu Universitatea din Roma si tot ei mi-au intermediate publicarea a doua carti de contabilitate ,dintre care una (ABACO-Corso completo di contabilita su computer ) a devenit celebra prin calitatile sale didactice (pentru ca se adresa indeosebi scolilor de meserii sau de cultura generala si avea o conceptie foarte pragmatica).


  (d).Am colaborat destul de fructuos cu The American Biographical Institute si Editura IRWIN - Homewood,Illinois – S.U.A.,care mi-a tradus si publicat lucrarea „Cost Accounting”(1987 – cod. 60.430 ). Cartea a fost tiparita mai intai in 1980 de Editura Academiei Romane si a ajuns in SUA prin schimbul dintre edituri, .Eu am fost solicitat doar pentru a-i aduce unele dezvoltari-aprofundari,dupa editia a doua din 1992 si o alta din 1998, (ceea ce am realizat impreuna cu doi colaboratori: Eduard B.Deakuri si Michael W.Maher ).


 (e).Timp de 10 ani am fost membru in conducerea Asociatiei W.T.C.-.CCIB si in aceasta calitate,conform statutului societatii,participam la sedintele anuale de la New York,precum si la diverse consfatuiri regionale. Activitatile desfasurate nu au avut character de manifestare stiintifica ci mai mult profesionala,dar acolo se discutau probleme privind promovarea relatiilor comerciale,dezvoltarea regionala,alinierea sistemelor contabile si a bilanturilor anuale , toate cu interesul lor specific,inclusiv cunoasterea colaboratorilor din alte tari.


 (f).Am fost,deasemeni invitatul unor institutii de invatamant superior,precum Universitatea din Varsovia, Universitatea din Belgrad,Academia de Politie din Allicante-Spania , fiecare incorporand si discutii stiintifice,schimburi de experienta etc.
    Fara sa fiu o personalitate oficiala sau un om de linia intai,am participat la multe manifestari stiintifice internationale(Congrese ale contabilitatii, ale economistilor,pe probleme de administratie,etc.) ele fiind una din caile principale de documentare si legatura cu lumea,ce au stat la baza activitatii mele stiintifice.


STUDII ŞI CURSURI DE SPECIALITATE


- Pregatire post-doctorala de nivel inalt,efectuata in cadrul Universitatii „ Lomonosov” din Moscova ,in perioada 1988-1989 (dar pe care nu am finalizat-o datorita evenimentelor de atunci).


- Doctor in economie (specialitatea contabilitate si expertiza contabila) , dupa un stagiu de 4 ani ,titlu stiintific acordat in 1973 de Academia de Studii Social-Politice (Conducator stiintific , academician Emilian Dobrescu).


- Curs de specializare in limbaje de programare si operare pe calculatoare de mare capacitate ( cursuri organizate de ONU – Biroul International al Muncii in colaborare cu Facultatea de Cibernetica – A.S.E.Bucuresti ,1969-1970 ).


- Curs postuniversitar de 2 ani in specialitatea “Organizarea si conducerea economiei” la Academia de Studii Social-Politice din Bucuresti , 1967-1969,


- Cursuri universitare : 1961-1966 - cursuri de zi , Facultatea de Finante,Credit si Contabilit din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, absolvent 1966 ca sef de promotie, finalizat cu licenta in economie (diplomat in economie – cum scrie pe diploma ).

In perioadele anterioare am urmat Liceul economic,apoi Scoala postliceala de administratie economica,am efectuat stagiul militar si am devenit ofiter de geniu specialist in interventii de salvare,catastrofe,situatii limita,dezastre , zone de conflict.Atunci m-am inregimentat ca voluntar al Crucii Rosii , fiind trimis pentru ajutoare si actiuni de sprijin in mai multe puncte afectate de conflicte,dezastre,calamitati.

 
NOTA DE DETALII :


In legatura cu pregatirea prin burse si schimburi de experienta, mentionez urmatoarele:


1. (a). Am obtinut licenta in 1966 si am fost retinut ca asistent stagiar la Catedra de contabilitate din A.S.E. Toti proaspetii asistenti care aveau ca specialitzari stiintele economice erau indrumati sa urmeze Scoala postuniversitara de 2 ani (cu scoatere din productie) la Academia de Stiinte Social Politice ,unde functiona cea mai remarcabila catedra de economie,condusa de actualii academicieni Emilian Dobrescu si Tudorel Postolache si unde mai lucrau nume de rezonanta precum acad. Rachmut , prof.Rausser , prof.Siclovan,prof.Hutira si altii. Pregatirea se facea dupa o procedura care ducea spre doctorat,adica se audiau 3-4 conferinte pe saptamana, erai repartizat pe langa unul din profesorii amintiti care iti faceau un program de pregatire, se stabilea o tema de cercetare , dadeai examene si intocmei cate 3 referate pe an,etc. Eu am fost admis aici in 1967 , am fost repartizat la sectia “Organizarea si conducerea economie” si dat sub indrumarea acad.Emilian Dobrescu.


Dupa absolvirea cursurilor,in 1969 am fost retinut,impreuna cu alti cativa absolventi,pentru continuarea pregatirii sub forma doctoranturii si asa am devenit doctorandul d.lui academician Emilian Dobrescu si asistent la aceasta institutie .

 
(b).In toamna aceluias an m-am inscris si la un curs postuniversitar pentru specializare in programarea calculatoarelor de mare capacitate , aceasta pentru ca pregatirea se facea in sediul Academiei unde lucram, erau multi profesori adusi din strainatate (cursul era finantat si organizat de Biroul International al Muncii ),se distribuiau foarte multe lucrari,carti, aplicatii,etc tiparite si chiar traduse. Cursul a durat doi ani ,dar cu intreruperi de 2-3 luni pe semestru cand se faceau aplicatii practice si referate.


Pe baza celor invatate la aceste cursuri ,a materialului documentar strans si studiat am publicat primele mele carti in Editura Tehnica: “Organizarea sistemului de informare economica al intreprinderii” si apoi “Folosirea calculatoarelor in prelucrarea datelor economice”.


(c). In 1972 am participat la un concurs organizat de Ministerul Invatamantului pentru obtinerea unei burse in strainatate in vederea finalizarii tezei de doctorat. Mi s-a comunicat castigarea bursei,dar urma sa mai astept pentru a fi programat !


Asa se face ca ,dupa mai mult timp am ajuns sa plec in Franta (adica abia in ianuarie 1975), bursa fiind acordata de acelasi Birou International al Muncii.,care isi avea sediul la Paris. Aici le-am explicat ca,intre timp,eu am sustinut teza de doctorat,asa ca mi s-a facut un program de pregatire mai pretentios si variat,constand,in principal,in :


- Practica la Societe Moët et Chandon,Epernay - 1 luna;


- Stagiu la Universitatea din Grenoble (acolo am avut un program special pe langa prof.Assouline care era directorul Institutului de Studii Comerciale , cu specializare in “contabilitate analitica, gestiune financiara,control si expertiza contabila”. Aici am studiat 3 luni , am intrat in posesia a numeroase carti,cursuri,materiale didactice,etc. .


- Stagiu la Cabinetul Marelui expert contabil de Sena – J.B.Vala , Paris - 1 luna


-Stagiu la Institutul National al Expertilor Contabi Francezi, Paris – 1 luna

(d). Inca de cand eram la Paris,am obtinut promisiunea Biroului International al Muncii pentru a mi se acorda o bursa de specializare pe domeniul „contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor”, tema pe care mi-am sustinut teza de doctorat. Asa se face ca in Sept.1975 am plecat la”Centrul international de perfectionare profesionala” din Torino – Italia, apartinand de O.N.U si Biroul International al Muncii ,unde timp de 3 luni am studiat totul despre costuri si locul lor in gestiunea firmei ,domeniu in care eu mi-am continuat cercetarile si am scris mai multe lucrari fundamentale. Tot acolo m-am imprietenit cu cativa colegi italieni , americani,sarbi,polonezi care au devenit personalitati de marca in tarile lor si cu care am colaborat inca multi ani.


2. Urmare trecerii timpului,avansarii didactice,afirmarii profesionale, am fost trimis in diverse tari pe relatia scimburilor de specialisti sau lucru in echipe de cercetare specializate, multe de scurta durata,dar si unele cu mari semnificatii. Dintre acestea as mentiona:


- In anii 1986,1987 si 1988 ,in fiecare primavara , mergeam la Berlin,la un Centrul de perfectionare (un fel de CEPECA noastra),unde 2,5 – 3 luni , predam si faceam aplicatii pe tema Organizarea contabilitatii de gestiune si calculatia costurilor , cu cadre de conducere din intreprinderi ,din ministere, dar si din invatamantul superior. Totul era organizat pe baza schimbului reciproc de specialisti si n-as putea spune ca nu era interesant,mai ales ca veneau cadre ca mine din mai multe tari , iar schimburile noastre de experienta erau pe teme de mare actualitate stiintifica dar si de metodologia instruirii.


- In toamna lui 1988 am fost trimis la Universitatea „Lomonosov” din Moscova pentru un stagiu de pregatire postdoctorala de doi ani,unde era vorba de o cercetare in echipe pe o tema data,dupa terminarea careia,deveneai,probabil un doctor mai mare ! . Oricum,eu am facut echipa cu inca trei cursanti sub conducerea acad.Grenadiev avand ca tema „Sistem universal pentru conducerea contabilitatii si intocmirea bilantului contabil in valuta”. Aici am studiat contabilitatea tarilor avansate economic , am invatat multe,erau si specialisti din tarile occidentale si ajunsesem pana la elaborarea bilantului in moneda nationala a fiecarei tari si in U.S.D..Mai ramasese sa facem translatia si in ruble transferabile, dar in 10 dec.1989 am plecat in vacanta si....nu m-am mai intors.


Oricum, am invatat atat de multe incat,la intoarcere, eu stiam totul despre contabilitatea continentala(latina) si anglo-saxona ,ceea ce mi-a permis ca inca din 1990 sa deschid o firma de expertiza contabila si audit („Cabinetul de expertiza contabila Dr.C.M.Dragan”), sa ma ocup de Legea contabilitatii(atunci eram si consilier al Primului ministru) ,sa lucrez la conturarea noului sistem contabil romanesc compatibil european si sa scriu numeroase carti de contabilitate adresate indeosebi specialistilor (studentii aveau manuale separate).



- In perioada mai-iulie 1997 am fost trimis de Facultatea de Administratie Publica – S.N.S.P.A (unde lucrez) in Danemarca,la „The European House –Office for Public Administration”, unde,intr-o echipa multinationala,am efectuat un amplu studiu intitulat „Democratia locala si administratia publica”. Eu am facut parte dintr-un grup care a elaborat capitolul “ Efectele introducerii impozitului pe venitul global asupra resurselor bugetare ale administratiei locale “. Le-am formulat numeroase propuneri,mai ales in ceea ce priveste sistemul deducerilor,modalitatile de plata,controlul fiscal si altele similare,pentru care Facultatea a primit, ulterior,mai multe scrisori de apreciere din partea Ministerului de Interne danez.


    Am vizitat numeroase tari in schimburi de experienta,am fost la diverse congrese si consfatuiri internationale, am tinut conferinte.Am colindat lumea , mai ales datorita colaborarii cu unele mari companii si organizatii precum Asociatia Word Trade Center, Vienner Inssuranse Group, Crucea Rosie de la Geneva, Centrul pentru finantarea activitatilor cooperatiste (Roma).Asa am calatorit pe Amazon,am vizitat Brazilia,S.U.A.si Canada,zonele montane din Franta si Italia,apoi o serie de tari precum Grecia,Spania, Mexic, Dubai si Emiratele Arabe, Portugalia,etc. toate contribuind la formarea mea ca om,specialist,cetatean.

 
COMPETENTE PRACTIC-APLICATIVE


In afara activitatii profesionale( stiintifice si didactice), s-au acumulat si rezultatele activitati practice,ca o prelungire a cercetarii stiintifice , despre care incerc a sintetiza urmatoarele :
- sunt expert contabil de onoare inca din 1967,pozitia nr.5298 din tabloul CECCAR ;
- sunt auditor financiar membru fondator al Camerei Auditorilor Financiari din Romania, nr.172 din Tablou ;
- sunt membru in boardul „ The American Biographical Institute „;
- am fost membru al primului Colegiu Consultativ al Contabilitatii (1992-1995),contribuind la consolidarea primului sistem romanesc de contabilitate moderna.

- am fost trezorierul Crucii Rosii internationale (de la Geneva) , trezorier si ofiter de geniu pentru interventii in situatii de dezastre al Crucii Rosii Romane, aproape 20 de ani (in trei legislaturi diferite);
- sunt membru-auditor in Consiliile de supraveghere la doua societati de asigurare (S.C.Omniasig-live si SC.Agras) si auditor extern independent la o a treia (S.C.Autosig).
- sunt fondatorul si asociatul unic al unei societati de expertiza si audit(inca din 1990),al unei asociatii(2001) si al unei fundatii(2003),ultimele doua cu profil de cercetare dar si actiuni caritabile.


In perioada postdecembrista am fost ,in perioade succesiv-diferite , presedintele Comisiei de cenzori,membru in Consiliile de administratie sau Auditor financiar independent la mai multe firme mari si de renume: banci,societati de asigurare,regii autonomo,filiale romanesti de companii internationale,etc. in toate cazurile aceasta colaborare permitind acumularea unei importante expertize practice.



APTITUDINI ŞI COMPETENŢE PERSONALE

Limba materna :limba romana(nivel academic)

Limbi straine cunoscute :

    limba rusa : bine
    limba franceza : scris,citit , dialog - nivel mediu
    limba italiana : nivel satisfacator ;
    limba engleza : posibilitati de studiu.


APTITUDINI ŞI COMPETENTE SOCIALE
 De mai multi ani sunt implicat in programele specifice desfasurate de Crucea Rosie, fiind trezorierul Societatii Romane de Cruce Rosie si al Crucii Rosii internationale pentru balcani si Europa de est. Avand si calificarea de ofiter de geniu(maior) pentru interventii si dezastre, am participat ca voluntar al Crucii Rosii in mai multe zone calamitate,militare,etc.


Activitatea desfasurata in cadrul Crucii Rosii Romane, pe langa latura sa umanitara,caritabila,a avut si o importanta componenta stiintifica.In perioada 2002-2006 am reorganizat activitatea financiar-contabila a societatii,am descentralizat pe filialele judetene colectarea de fonduri, schimburile externe bilaterale,acordarea ajutoarelor,interventia in caz de dezastre si am asezat pe alte baze de autonomie toate efectele financiar-contabile ale acestora. Concomitent am elaborat un „Manual de proceduri” pentru compatibilizarea contabilitatii Crucii Rosii cu Standardele Internationale ale U.E.concepand si metodologia de elaborare a bilantului consolidat al Societatii . Sistemul se aplica si astazi,a fost preluat si in alte tari si este rodul colaborarii cu Mitropolit dr.Nifon Mihaita,presedintele care a schimbat fata Crucii Rosii Romane.


M-am implicat in numeroase activitati sociale inca de pe vremea muncii patriotice, acum insa ridicand totul pe o alta treapta , cu alte mijloace si obiective.Prin echipele de lucru create am acordat sprijin diverselor unitati ale administrati publice locale ,scolilor, asezamintelor sociale etc.in vederea accesarii de finantari europene,fundamentarea de proiecte,am deschis camp unor actiuni umanitare dar si de alta natura (astfel de actiuni sunt multe:spre exemplu auditam situatiile financiare anuale ale O.N.G. cu caracter umanitar, in mod gratuit si cu oferta accesibila celor interesati,sau,asiguram expertizarea gratuita a acelorasi organizatii care au probleme judiciare sau neintelegeri comerciale,etc).


NOTA:


Sub aspectul competentelor cu caracter social as dori sa mentionez si preocuparile pentru sprijinirea autoritatilor administratiei publice in vederea accesarii fondurilor europene care s-au manifestat pe diverse planuri,dar cateva meritand a a fi amintite :


- In 2003 am infiintat o fundatie cu profil de cercetare,undeva pe valea Buzaului,de unde izvorasc si eu,construind un asezamant de vacanta si odihna dar si un centru de calcul si o sala de conferinte. Aici s-au organizat consfatuiri cu primarii si angajati ai Consiliilor locale,aducand si specialisti din afara,pentru a-i invata cum se fac proiectele pentru accesarea de finantari externe,cum se stabilersc prioritatile,ce responsabilitati implica si totul despre aceste programe. Acolo sunt colaboratori de specialitate care dau consultatii oamenilor din zona,extinse si asupra altor fatete ale economiei locale. Cu sprijinul nostru s-au elaborat proiecte care au fost aprobate (si,deja,multe si realizate),vizand:aprovizionarea cu apa curenta,introducerea gazelor naturale,introducerea canalizarii, construirea unei gropi ecologice ,etc. Si mai avem si alte obiective in lucru (a se vedea prezentarea pe ‘net).


- Constatand numeroasele nereguli in administrarea acestor fonduri, in 2005 am elaborat si tiparit o monografie intitulata „Conducerea contabilitatii fondurilor comunitare”(un manual metodologic conceput in spiritul legislatiei romanesti in vigoare) , pe care l-am distribuit gratuit la toate comunele din jud.Buzau ,dar si in afara lui .


APTITUDINI ŞI COMPETENŢE ORGANIZAORICE


In 1990 am creeat societatea de consultanta « CONTCONSULT – The european audit-Dr.C.M.DRAGAN » in care am implicat peste 30 din asistentii si doctoranzii mei,cu care am realizat expertize,lucrari de cercetare stiintifica,publicatii – intre timp,ei crescand,acumuland si devenindu-mi colegi,..asa ca mereu a trebuit s-o iau cu altii de la inceput.

In 2001 am fondat „ ASOCIATIA EUROPEANA DE STUDII SI CONSULTANTA” si apoi „ CLUBUL DE LA BUZAU-Clubul Contabililor Liberi”care,impreuna cu o serie de profesionisti, cu stagiarii si aspirantii,executa lucrari de cerceteare,elaboreaza studii si proiecte pentru ajutorarea Consiliilor locale ,asa cum s-a aratat mai inainte.(Clubul Contabililor Liberi este specializat in lucrari de audit si expertizarea situatiilor financiare,viza de bilant anual,etc. la Organizatiile non-guvernamentale cu scop umanitar –lucrarile se executa gratuit,indiferent de complexitate).


In 2003 am infiintat « FUNDATIA DRAGAN » ,care a construit si dotat doua centre de calcul la doua unitati scolare,are un centru propriu bine utilat unde copii satului invata calculatorul, a inceput acordarea unor ajutoare pentru cativa copii supradotati,dar saraci,in vederea continuarii studiilor liceale,a acordat ajutoare unor batrani cu probleme grele(operatii de cataracta unor nevazatori,scaune cu rotile unor imobilizati,transportarea si internarea in spitale a unor cazuri grave,etc.,a contribuit la repararea unor lacase de cult,introducerea apei potabile,pavatrea intrarilor,repararea monumentului eroilor (toate in zona unde-si are sediul Fundatia).


 Toate aceste entitati sunt infiintate de mine ca asociat unic,sunt finantate si conduse de mine. Ca sef de catedra sau conducator de doctoranzi,precum si altele mentionate,am avut mereu convingerea ca « organizarea » este factor de progres si garantia succesului si , deci ,nu ma poate ocoli..



APTITUDINI ŞI COMPETENTE TEHNICE



Utilizez calculatorul in fiecare zi si cu cele mai complexe aplicatii, dar ca om de stiinta si nu ca un « I.T.-ist » (am facut cursuri,dar am scris si o carte pe aceasta tema).



Conduc tractorul,am proiectat si construit doua case,intretin repar si lucrez cu circularul,fierastraul cu lant,motocositoarea,coase mecanica,flexul,bormasina,foarfecele electric,freza de zapada,etc ; in general sunt un « homo tehnicus » ;




APTITUDINI ŞI COMPETENTE ARTISITICE


 Am si de-astea : Am publicat un serial cu povesti de calatorie („ Un roman pe meridianele lumii”) si sunt intr-un stadiu avansat cu lucrarea „Stiinta confortului locuintei : tehnica si nu mobila” ( o carte despre inzestrarea tehnica a casei,automatizari, utilitati si dotari in locul mobilei de lux,covoarelor etc) .


ALTE APTITUDINI ŞI COMPETENŢE


In tinerete am castigat mai multe concursuri sportive,ca amator,de schi,tenis de camp,orientare turistica, vanatoare, tir cu arma.
Stiu foarte bine sa respect munca,oamenii care muncesc,competenta (indifferent de scara ierarhica) si devotamentul.


PERMIS(E) DE CONDUCERE


Permis de conducere(B) din 1974 : (am condus 1 Moskovici,3 Dacii,1 Kia-Motors,2 Volvo,1 Peugeot,1 SAAB



INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Sunt foarte punctual,perseverent,invat permanent (mai mult decat doctoranzii mei), sunt prea exigent (tot ei spun asta).

             09 oct.2009   c.m.dragan






Prof.univ.dr. Constantin M.DRAGAN
Facultatea de Administratie Publica
S.N.S.P.A. Bucuresti





                            2



EVALUAREA  STIINTIFICA



I. Liste de lucrări

A. Lucrări publicate în reviste din străinatate cotate ISI, cu indicarea factorului de impact ISI din anul cel mai apropiat:

• Usavrseni knjigovodstveni sistem za izradu bilansa medugranskih veza.(Economica i organizacja pracy,Beograd-Serbia,1978) ;

• The politics of.comprehensive auditing in fields of high outcome and cause un certainty .( Criticall Perspectives on Accounting nr.14/2003);

• The Audit of Financial Assetes Participation in the Entityis Return , (Accounting Horizons Review nr.3/2003);

• Internal Control on Prevention and Combating Money Laundering in The Context of Domestic and International Legal Previsions ,( International Journal al Accounting. Nr.4/2007).

NOTA : Aceste lucrari au caracter intamplator.Ele mi-au fost solicitate de diversi cercetatori,profesori,publicisti cu ocazia unor vizite reciproce sau intalniri internationale. Numarul lor este mult mai mare,dar nu mai am o evidenta a valorificarii lor prin publicare,sau ,despre unele nu mai stiu nimic!

B. Lucrări publicate în reviste cu referenţi din străinatate necotate ISI şi din ţară cotate ISI sau recunoscute de CNCSIS.

(a). Lucrari solicitate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si incluse in Culegerea de teme / lectii pentru pregatirea expertilor contabili sau pentru examenele CECCAR (in perioada 2006-2009) , si care se regasesc pe forumul www.contacafe.ro :

- Bassic Accounting/Iniţiere în contabilitate (120 pag.);

- Practica contabilă a instituţiilor publice (monografie) (150 pag.);

- Contabilitatea de gestiune sau contabilitatea costurilor (120 pag);

- Reabilitarea contabilitatii interne de gestiune (140 pag);

- Auditul financiar si contabilitatea (70 pag);

(b). Lucrari solicitate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Editura si revista PRIMM – 1 Asig. si societatile de asigurare ale concernului Vienna Insurance Group ,pe care le supraveghez,(in perioada 2006-2009), si care se afla pe www.9am.ro/comunitate si www.vall-street.ro :

- Asigurarile facultative de sănătate (25 pag);

- Asigurarile voluntare de sănătate - un important pas înainte (30 pag) ;

- Sanatatea asigurarilor de sanatate (25 pag);

- Implicatiile financiar-fiscale ale asigurarilor voluntare de sanatate (35 pag);

- Fiscul,incompetenta si regulile financiar contabile (30 pag);

- Asigurari si reasigurari (8o pag), (ro.wikipedia.org)

(c). Alte lucrari mai recente:

- Contabilitatea de la IAS la IFRS(180 pag.), (ro.wikipedia.org.);

- Fiscul,incompetenta si regulile financiar contabile (30 pag);(www.9am.ro)

- O fantoma bantuie lumea –CRIZA (120 pag) ( www.9am.ro)
NOTA : Astfel de lucrari sunt numeroase,dar noi le-a trecut aici numai pe cele care se gasesc in diverse forumuri pe internet si sunt supuse invatarii sau discutiei publice. As mentiona totusi studiul ” O fantoma bantuie lumea –CRIZA” care este o lucrare de cercetare fundamentala schitata general si elaborata in proportie de 60% (peste 200 pag.). Ea va analiza cauzele crizei mondiale,factorii specifici Romaniei care au agravat sau atenuat criza , o schema dezvoltata a masurilor ce trebuiesc intreprinse pentru a iesi din criza si pentru a-i domoli sau indeparta efectele in viitor. Am realizat deja unele capitole de mare dificultate precum : Sa iesim din epoca risipei,Agricultura la raspantie, „Chinamerica „ Criza invatamantului,Onorabilitatea bancara,Sistemul financiar musulman,Pierderile prin managementul defectuos,Economia in deriva).,si mergem inainte . Oricum,pe masura ce capata un contur aproape definitiv,materialul este postat pe internet la http://9am.ro.comunitate/draganello ,de unde primesc observatii,sugestii,mai putine critici si multe imbarbatari. Definitivarea capitolelor se face numai in urma analizei si luarii in seama a observatiilor primite,pentru ca vreau sa fie o lucrare de capatai si de trecut intr-o lista .
C. Lucrări publicate în Proceedings de conferinţe cotate ISI (excluzând rezumate).

D. Lucrări publicate în Proceedings de conferinţe necotate ISI (excluzând rezumate).

E. Cărţi şi capitole din cărţi publicate la edituri din străinătate.

• „Cost Accounting” – Ed.IRWIN – Homewood,Illinois,SUA,Cod. 60430,in 1987, republicata in 1992 dupa ce a fost dezvoltata si actualizata ( in colaborare cu Eduard B.Deakun si Michael W.Maher),apoi republicata in1998, (Prima aparitie a fost preluata prin schimbul dintre edituri pe lucrarea ‚”Calculatia costurilor”,Editura Academiei Romane,1980);

• „Sistem za izradu bilansa medugranskih veza” ; Economica i organizacja pracy, Beograd-Serbia,1978 , si „Uplny zaznam documentu” ,Z- 51895,Warsaw-Polonia, 1980 . (Ambele traduceri au fost preluate de pe lucrarea „Balanta legaturilor dintre ramuri”,aparuta in Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,1978 ).

• „Corso completo di contabilita su computer”, Colectia ABACO-Ed.Sistemi Avanzati I,Roma-Italia,1998;

• „La contabilita Generale” , Ed.Franco Angeli, Roma-Italia,1999; (Ultimele doua lucrari au fost elaborate si publicate prin intermedierea filialei din Romania a societatii de cercetari I.T.din Roma-Italia „Sisteme avansate italiene”,cu care am colaborat si elaborat unele aplicatii privind noua contabilitate romaneasca).

• „Introducere in stiinta asigurarilor” ; si

• „Reassurance Accounting/Contabilitatea reasigurarilor” ; (Ambele lucrari au fost elaborate la solicitarea concernului Vienna Insurance Group, care le-a publicat in limba engleza la Viena, in 2 editii : 2006 si 2007 si le-a difuzat societatilor din cadrul grupului si pe piata asigurarilor);


F. Cărţi şi capitole din cărţi publicate la edituri de prestigiu din ţară.

Lucrari de cercetare fundamentala:

• Contabilitatea Generala,(400 pag.), (in colaborare cu Prof.univ.dr.Victor Puchita),Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,1969;

• Contabilitatea relatiilor economice internationale ,2 volume,(600 pag.), (in colaborare cu Conf.univ.dr.Gh.Nedelcu),Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,1970 ;

• Organizarea sistemului de informare economica al intreprinderii (Editura Tehnica Bucuresti,1970;cod-70 15);

• Folosirea calculatoarelor in prelucrarea datelor economice (coordonator,in colaborare cu A.Barsanescu si D.Stefanescu) Editura Tehnica,Bucuresti,1973 (cod-08 078);

• Raţionalizarea şi simplificarea conţinutului şi circuitului documentelor , Editura I.N.I.D. Bucuresti,1973 ;

• Metode si mijloace pentru organizarea si raţionalizarea evidentei in unitatile economice. Bucuresti, Editura Stiintifica 1973;

• Metode noi de calcul si de urmărire a preţului de cost în industrie, Bucuresti,Editura Stiintifica,1973 (in colaborare cu C.Barbulescu) ;

• Contabilitatea de gestiune ,(350 pag.), Editura Facla - Timisoara,1975

• Sistemul informaţional în domeniul costurilor de producţie,(250 pag.) ;Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1976 ; editie imbunatatita : Editura Stiintifica,Bucuresti, 1979;

• Balanta legaturilor dintre ramuri (Balanta realizata pe baza bilantului consolidat si a bilantului contabilitatii nationale) ,(270 pag.) ; Editura Didactica si Pedagogica,Bucuresti,1978 ;

• Calculatia costurilor,(400 pag.); Editura Academiei Romane , Bucuresti,198o.

• Control financiar si expertiza contabila,500 pag. ; Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti,1982;

• Sistemul costurilor normate,(300 pag.); Editura Politică, Bucuresti,1985;

• Finante,credit si circulatie baneasca,(350 pag.);Editura Didactica si Pedagogica,Bucuresti,1987;

• Contabilitate pentru cadrele de conducere,(250 pag.);Editura Academiei Romane,Bucuresti,1988)

• Conducerea financiară a întreprinderii ,(200 pag.),Editura Academiei Romane,1989;

• Contabilitatea firmelor private ,(260 pag.),Editura Hercules,Bucuresti,1990;

• Contabilitatea în întreprinderile mici şi asociaţiile cu scop lucrativ,(180 pag.) Editura Hercules, Bucuresti,1990;

• Contabilitatea societăţilor comerciale ,(300 pag.), Editura Tribuna Economica, Bucuresti,1991;

• Noua contabilitate managerială (320 pag.) Editura. Hercules, Bucureşti, 1992 ;

• Noua contabilitate a agenţilor economici,(500 pag.) Editura Hercules si Editura Economica, Bucureşti, 4 ediţii, 1992-1995;

• Management Accountancy/Conducerea gestiunii costurilor, ( tiparita in limba engleza pentru studentii cu predare in limbi straine), ASE Lit, Bucharest, 1994;

• Ghid practic de aplicare a noii contabilităţi ,(350 pag.)Editura Tribuna Economică,Bucuresti 1994) :

• Cartea economistului , vol.I-- II (in colaborare cu B.Padure),350 pag,Editura Tribuna Economica,Bucuresti,1995;

• Bazele contabilităţii, (280 pag.),Editura Contconsult-Tde European Audit, Bucureşti, 1995;

• Reglementari contabile conforme cu directivele europene,(340 pag.), Editura Contconsult-The European Audit,Bucuresti 1997, ISBN 973-567-513-7 ;

• Sisteme avansate de contabilitatea bancară,(350 pag.) ,Editura.Contconsult-The European Audit si Editura Economica,Bucuresti,1998 ; ISBN 973-0-01430-5 ;

• Contabilitatea instituţiilor şi administraţiei publice ,(350 pag.), Editura Contconsult The European Audit, Bucureşti, (6 ediţii;1998-2007); ISBN 973-0-03360-9;

• Contabilitatea asigurărilor,(400 pag.), Editura AESC si Editura PRIMM – 1 Asig, Bucuresti,2001-2006;ISBN 973-0-04139-3);

• Contabilitatea interna de gestiune si controlul costurilor,(220 pag.),Editura CECCAR (in culegerea de Lectii pentru pregatirea examenului expertilor contabili), Bucuresti, 2003,ISBN 973-0-02401-4

• Contabilitatea administratiei publice armonizata cu standardele internationale , (300 pag.),Editura.A.E.S.C ,Bucuresti,2004;ISBN - 973-0-03360-9;

• Auditul şi contabilitatea,(200 pag.) , Editura.Contconsult-The European Audit,Bucuresti,2005;ISBN.973-0-04931-2;

• Revoluţia contabilităţii,(250 pag.), (Manual pentru Scoala Doctorala- SNSPA); Editura Tribuna Economica,Bucuresti,2007, ISBN 973-7990-24-2;

• Noile orizonturi ale contabilitatii (institutii publice),(300 pag.) ,Editura Universitara,Bucuresti,2009 ; ISBN 978-973-749-510-5 .

• ABACO – Contabilitatea pe intelesul tuturor,(150 pag.), Editura romano-germana Alpha-MDN in colaborare cu Editura Universitara,Bucuresti,2009, ISBN 978-973-0-06532-9 ;

• Introducere in stiinta auditului,(180 pag.),Editura romano-germana Alpha-MDN , 2009,ISBN 973-87371-6-7 ,(in curs de aparitie);

NOTA: Cu exceptia a 4-5 lucrari unde este indicat si coautorul colaborator,toate celelalte sunt lucrari de autor,C.M.Dragan

Lucrarile cu caracter de popularizare,de cunostinte elementare,manuale si cursuri universitare, culegeri de aplicatii si lucrari practice,studii de caz si altele similare nu au fost trecute in aceasta lista,sunt prea numeroase, si cred ca,se intelege, exista un foarte mare numar de articole si studii,inainte de transpunerea lor intr-o carte.
G. Brevete internaţionale,

I. Produse şi tehnologii

J. Modele fizice,

K. Director de proiecte de cercetare internaţionale

L. Director de proiecte de cercetare naţionale :

    Studiu cu privire la „sistemul de impozite si taxe in Romania,imbunatatirea formelor si metodelor de stabilire,comunicare si colectare a acestora,aplicarea principiului contabilitatii de angajament in trezoreria statului si administratia publica teritoriala”.

Studiul a fost contractat de Institutul Roman de Administratie Publica,al carui presedinte era prof.Ioan Alexandru, a avut o valoare de 50.000 USD,si a fost comandat de Fundatia pentru o societate deschisa (Soros),in 1997-98 . A fost o lucrare ampla,cu peste 1000 de chestionare cuprinzand 4 judete,vizand structura impozitelor si taxelor,ponderea lor in veniturile locale dar si in obligatiile cetateanului,matricea de calcul,evidenta si urmarirea incasarii lor,greutati intampinate,care sunt impozitele ce raman frecvent in restanta la incasare si de ce , ce propuneri se impun pentru ameliorarea situatiei.

Culegerea datelor in teren si coordonarea realizarii chestionarelor a realizat-o prof Ioan Alexandru impreuna cu o echipa de masteranzi in practica, iar prelucrarea datelor si intocmirea studiului comandat a fost efectuata de subsemnatul.

Datorita concluziilor foarte interesante ale cercetarii,un exemplar din lucrare am depuse la Secretariatul General al Guvernului ,care a utilizat respectivele informatii in fundamentarea Raportului de preaderare la Uniunea Europeana, iar intregul material se gaseste si astazi pe internet sub numele „Local and Regional Tax Administration in Romania” (engliish.hotnews.ro/stiri-regional-europe).
M. Realizări deosebite : DA:

- realizarile mele cu caracter total voluntar in cadrul Crucii Rosii pot fi considerate ca deosebite,cel putin din punctul meu de vedere, si ma mandresc cu ele;

- ma mandresc si cu faptul ca am consiliat infiintarea primei societati de asigurare specializata in asigurari voluntare de sanatate ,in care,pe baza matematicilor actuariale , am predeterminat prima,dauna,sinistralitatea,si toate elementele financiare ale asigurarilor;

- ma mandresc cu faptul ca am realizat primul armonizarea si clarificarea problemelor de detaliu ale contabilitatii romanesti,atat prin lucrarile publicate (si mentionate in Raportul de preaderare la U.E) cat si prin aplicatiile practice si programele I.T.la doua mari companii care opereaza in Romania si la Societatea Nationala de Cruce Rosie;

- sunt multumit ca cineva a recunoscut in Raportul de aderare a Romaniei la Comunitatea Europeana,contributia subsemnatului la constructia palierului „contabilitatii interne de gestiune” , a sistemului „cost-control” pentru urmarirea criteriilor de eficienta in economia afacerilor si a initiativelor intreprinse inca din 1990 pentru accelerarea proceselor de aplicare a cerintelor economiei de piata (sub aspectul efectelor financiare generale) (http://ro.wikipedia.org/wiki/C.M.Dr.).

- lucrarile de cercetare fundamentala si mai ales aplicatiile si implementarile practice din domeniul calculatiei si controlului costurilor care mi-au adus numeroase laude,premii dar mai ales confirmarea concluziilor stiintifice si cele mai importante recompense financiare.



N. Activităţi în cadrul AOSR

A. Lucrări publicate în reviste cotate ISI

(Factorul de impact se completează conform fisierului anexat)



Nr.

crt. Lucrare (autori / titlu / revista, număr, pag. inceput-sfarsit, anul)

Citări (pentru Nr. citări diferit de zero, excluzand citările proprii) Factor impact Nr. citări Nr. autori

1



2

C. Lucrări publicate în Proceedings de conferinţe cotate ISI

(Factorul de impact nu se completează)



Nr.crt. Lucrare (autori / titlu / conferinta /editori, editura, anul, pag. inceput-sfarsit)

Citări (pentru Nr. citări diferit de zero, excluzand citările proprii) Factor impact Nr. citări Nr. autori

1

2

E. Cărţi si capitole in cărţi publicate la edituri din străinătate
(Factorul de impact nu se completează)

Nr.crt. Lucrare (autori /titlu capitol / titlu carte/ editori, editura anul, pag. inceput-sfarsit)

Citări (pentru Nr. citări diferit de zero, excluzand citările proprii) Factor impact Nr. citări Nr. autori

0
L. Director de proiecte de cercetare naţionale

Nr.crt. Proiect Nr. Contract / Data / Contractor Suma (RON)


Bucuresti,9 octombrie 2009
c.m.dragan













































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu